Toneel Tierlantijn

Oefening baart Kunst


   
      
Tierlantijn

Het amateurstheatergezelschap Tierlantijn heeft als thuishaven Londerzeel waar het in 1974  is ontstaan uit het schooltoneel. In een eerste periode vond het gezelschap vooral zijn gading in het werk van "grote" auteurs als Goldoni, De Ghelderode, Shakespeare, Tsjechow of Moli?re. 

Daarnaast heeft het ook een aantal creaties op zijn actief: het destijds veelbesproken Testament van de Hond van Ariano Suassuna en het in Vlaanderen nooit eerder vertoonde Tijl Uilenspiegel van Hugo Claus/Charles De Coster. Gaandeweg ging de groep ook eigen werk produceren. Na een paar bescheiden eenakters en een paar stukken voor kinderen, presenteerde zij, in de loop van de jongste jaren, eigen stukken: Kinderspel (gebaseerd op jeugdherinneringen),Een stuk eten (uiteraard over eten), Firenze (een soort ludieke bespiegeling over ouder worden) , Over Macht (een stuk over macht dus) en Liebe/Liebe over liefde met alles wat erbij hoort,                                   Jacques' monoloog (de zesde groepscreatie, de rode lijn is As you like it, een stuk van Shakespeare),

Buiten Londerzeel speelde Tierlantijn in Tervuren, Jette, Malderen, Meise, Zaventem, Lombeek, Turnhout (Warande), Mechelen (MMT), Dilbeek (CC), Strombeek (CC), Sint-Pieters-Leeuw, Sint-Agatha-Berchem (De Zeyp), Meise (De Muze), Buggenhout (De Pit), Dendermonde en Brussel (Zavel, Beursschouwburg). 

De groep bestaat momenteel uit een dertiental acteurs en actrices, een vaste regisseur en een aantal technische en administratieve medewerkers. Tierlantijn is een vzw.